Viata reprezinta energie, care circula in permanenta, in toate directiile, iar Karma se caracterizeaza printr-un flux energetic informational, care se transmite de-a lungul mai multor vieti, in functie de faptele si actiunile pe care le faci pe parcursul fiecarei vieti in parte. Principiul pe care se bazeaza Karma are legatura cu faptul ca experientele pe care le traiesti de-a lungul unei vieti raman imprimate in corpul tau subtil (spiritual) si au consecinte atat in prezent, cat si in vietile urmatoare. Astfel, fiecare intentie sau fapta genereaza un efect atemporal, care se manifesta pe un timp indelungat, in bine sau in rau. Karma este un concept simplu, dar, in acelasi timp, amplu si vast – asadar, daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, citeste in continuare informatii care te pot ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna Karma si cum o poti influenta.

Karma – Definitie, caracteristici si tipurile de Karma

Karma este un concept de care cu siguranta ai auzit cu diverse ocazii – insa, daca vrei sa afli ce inseamna acesta, este important sa cunosti mai multe detalii despre provenienta lui si, mai ales, despre semnificatia lui universala.

Cuvantul Karma inseamna, in sanscrita, actiune/ intentie  – insa termenul este cunoscut, mai degraba, pentru faptul ca reprezinta un principiu spiritual, conform caruia, in viata, actiunile omului au o cauza si un efect. Astfel, se spune ca intentiile si faptele tale influenteaza viitorul (apropiat, indepartat si cel post-reincarnare), atat pentru tine, cat si pentru persoanele cu care intri in contact. Asadar, in linii mari, se considera ca, daca faci lucruri bune, vei avea o Karma buna, iar daca faci lucruri rele, vei avea o Karma rea.  Prin urmare, principiul karmei se bazeaza pe principiul cauzalitatii (cauza-efect).

Totusi, pentru a intelege pe deplin acest concept, este necesar sa intelegi notiunea de reincarnare. Conform mai multor religii (precum hinduism, buddhism, taoism etc.), reincarnarea este un proces prin care trec atat oamenii si animalele, cat si natura. Reincarnarea este un concept fundamental, ce poate fi regasit in budism, jainism, hinduism si sikhism. Denumirea oficiala este saṃsāra, iar filosofia acestui termen consta in faptul ca toate formele de viata trec printr-un ciclu al reincarnarii, adica printr-o serie de nasteri si renasteri. De asemenea, reincarnarea poate avea loc sub o diferita forma fata de cea anterioara, in functie de Karma pe care o ai. Insa, fiecare curent religios are specificitatile lui si, de aceea, poti gasi mici diferente in credintele acestora. In general, Karma isi poate face simtita prezenta si in viata curenta, dar si prin conexiunea cu vietile anterioare. De aceea, in anumite credinte, se spune ca poti suferi, in prezent, consecintele unei actiuni pe care ai facut-o intr-o viata anterioara (din acest motiv, ideea de reincarnare este importanta – pentru a putea afirma ca vietile anterioare exista si sunt strans legate de viata prezenta). De asemenea, se crede ca actiunile sau intentiile constiente au un efect karmic mult mai mare decat cele inconstiente sau neintentionate.

Floarea de lotus este un simbol al karmei, in multe culturi si traditii asiatice, deoarece aceasta floare se caracterizeaza prin faptul ca pastreaza seminte in interiorul ei, chiar si atunci cand infloreste. Astfel, semintele simbolizeaza cauza, iar floarea simbolizeaza efectul

Conform religiei budiste, exista 24 de legi ale Universului, iar legea karmei este una dintre ele. Karma nu este un concept care i se aplica unui om de la sine – ci este un lucru care poate fi influentat chiar de persoana in cauza. Asta inseamna ca notiunea de Karma nu este egala cu destin sau soarta, ci cu efectele unor actiuni pe care le-ai facut in viata aceasta sau in vietile anterioare. Se spune ca oricine are puterea si capacitatea de a-si schimba fluxul karmic (in mai bine sau in mai rau). Buddha a descris legea karmica in felul urmator: „Ceea ce esti astazi este ceea ce ai fost, iar ceea ce vei fi este ceea ce faci acum.”. Astfel, trecutul, prezentul si viitorul se influenteaza reciproc, in permanenta, fara oprire.

Exista mai multe tipuri de Karma, in functie de nivelul la care se manifesta. Traditia budista afirma ca exista Karma individuala, Karma familiala, Karma unui oras sau a unui loc, Karma nationala si Karma internationala. Karma individuala are legatura – asa cum spune si numele sau – cu fiecare individ in parte si cu actiunile sale. Karma familiala se poate manifesta la nivel de familie, fiind posibil ca anumite fapte ale parintilor, bunicilor sau ale altor rude, sa influenteze si viata altora din neamul respectiv, transmitandu-se, astfel, un soi de vina karmica (exista un concept similar si in psihologie, numit psihogenealogie). Se spune ca in fiecare familie exista un suflet mai inalt din punct de vedere spiritual, care preia o parte din responsabilitatile karmice ale familiei, vindecand, astfel, anumite traume sau rani pe care le au membrii familiei si restabilind echilibrul karmic familial. De altfel, si la nivel de oras, stat sau continent, poate exista o Karma proprie, care are efect asupra tuturor locuitorilor si cetatenilor. De-a lungul istoriei, se poate observa faptul ca anumite civilizatii sau tari au avut mult de suferit, confruntandu-se cu razboaie, boli sau foamete – de cele mai multe ori, acestea au fost urmari karmice ale altor fapte din trecut, care si-au pus amprenta, in mod negativ, asupra echilibrului spiritual al poporului respectiv. In aceste cazuri este vorba, de asemenea, de o Karma colectiva, care se imparte intre mai multe fiinte care sunt interconectate. Chiar daca exista Karma individuala, anumite actiuni si demersuri au un efect asupra maselor de oameni si asupra lumii in care indivizii traiesc.

Actiunile pozitive, care vin in beneficiul celorlalti, te pot ajuta sa urci pe scara spiritualitatii, iar actiunile egoiste sau lipsite de bunatate pot deteriora Karma individuala. Astfel, Karma are legatura si cu empatia fata de oamenii din jurul tau. Progresul spiritual poate fi obtinut atunci cand individul intelege care sunt tipurile de actiuni care il ajuta sa evolueze din punct de vedere karmic.

Exista si 3 categorii de Karma, in functie de modul in care se manifesta. Sanchita este Karma care se acumuleaza din ganduri si actiuni mai vechi, a caror consecinta va fi simtita in viitor. Prarabdha este Karma pe care o experimentezi in prezent, ca urmare a actiunilor din trecut. Astfel, este definita ca fiind fructul semintei pe care ai sadit-o in trecut, prin intentiile si actiunile tale. Agami este Karma pe care o sadesti in prezent, ale carei consecinte isi vor face simtita prezenta in viitor. Toate aceste tipuri de Karma creeaza un ciclu complet de cauza-efect.

Trebuie sa acorzi o atentie deosebita faptelor si actiunilor din trecut, incercand sa observi modul in care acestea iti influenteaza prezentul. Astfel, intelegand, pe cat posibil, relatia cauza-efect, vei putea sa iti adaptezi actiunile din prezent, invatand din greselile anterioare si devenind mai intelept si mai spiritual. Important este sa nu actionezi doar conform dorintelor si intereselor tale, ci si in beneficiul celor din jurul tau, dand dovada de altruism, empatie si bunavointa.

Sursa foto: Sunrise sky photo created by bedneyimages – www.freepik.com

Ce este datoria de Karma si cum o poti influenta?

Datoriile karmice pot veni din vietile anterioare, in care anumite actiuni ale tale ti-au influentat Karma in mod negativ. Astfel, ai ramas cu o datorie karmica, pe care trebuie sa o platesti in viata aceasta. Se spune ca, in fiecare viata, sufletul are responsabilitatea de a-si echilibra Karma, reparand greselile din alte vieti, prin acumularea de Karma pozitiva. Datoriile karmice pot fi fata de propria persoana sau fata de alte persoane cu care ai interactionat in viata respectiva. Se crede ca persoanele cu care nu ti-ai incheiat relatia karmica, vor aparea in viata ta curenta, pentru a-ti da oportunitatea de a echilibra aceasta relatie. Asadar, datoria karmica este un soi de tribut pe care il ai de platit pentru ceea ce, probabil, ai facut in alte vieti.

Totusi, avand in vedere ca oamenii nu reusesc sa-si aminteasca ce au fost in alte vieti, poate fi dificil de inteles procesul prin care trebuie sa treci. Anumite experiente din viata prezenta pot avea legatura cu aceste datorii karmice, insa, neavand toate datele problemei, nu vei putea sa privesti totul in ansamblu, intelegand tot acest mecanism. De aceea, este important sa te concentrezi pe evolutia ta spirituala, in mod continuu, pentru a incerca sa platesti aceste datorii, chiar daca nu stii care sunt acestea.

Karma omului poate fi schimbata, daca acesta se bazeaza exact pe ce inseamna cuvantul in limba sanscrita, prezent in definitie: actiune. Acesta este elementul esential de care trebuie sa tii cont in evolutia ta spirituala. Bineinteles, orice om poate sa actioneze, insa totul depinde, de fapt, de modul in care o face si de ce consecinte genereaza prin intentiile sale. Daca ii poti face bine unui om sau chiar tie insuti, atunci vei aduna Karma pozitiva, iar daca vei face rau unui om, vei aduca Karma negativa. 

Astrologia te poate ajuta sa intelegi mai bine procesul prin care treci si sa poti aprofunda lectiile pe care trebuie sa le inveti. Avand in vedere ca, de multe ori, nu ai de unde stii care a fost cauza karmica, este necesar sa te concentrezi pe efectul din prezent si sa incerci sa dobandesti o perspectiva mai ampla. Toate aceste influente pot fi surprinse de catre astrologie printr-o Astrograma. Astrograma iti poate oferi detalii despre pozitia planetelor si despre toate elementele care erau in actiune, la nivel astrologic, in momentul nasterii tale si iti poate da si anumite amanunte despre responsabilitatile pe care le ai in aceasta viata. In functie de aceasta tema natala, Astrologul iti va putea da indicii despre calea ta sprirituala si despre lectiile pe care trebuie sa le parcurgi pe parcursul vietii prezente. In plus, poti descoperi informatii despre tipurile de Karma pe care le ai de rezolvat in aceasta viata, ca urmare a experientelor prin care ai trecut in vietile anterioare. In tema natala se pot distinge o serie de elemente karmice, care au legatura cu sensul vietii, cu evolutia ta, dar si cu alte lucruri esentiale. 

De asemenea, pentru a te documenta suplimentar, poti citi o serie de articole de specialitate, care sa te ajute sa descoperi toate informatiile de care ai nevoie. O buna informare poate face diferenta si la nivel spiritual, deoarece iti pune la dispozitie elementele necesare pentru a intelege mai multe perspective si pentru a-ti da seama care este calea pe care trebuie sa o urmezi. Cel mai important este sa ai mintea deschisa pentru a privi totul si obiectiv, si subiectiv. Experienta personala este unica si este definita de anumite aspecte – de aceea, parcursul tau poate fi asemanator cu al altuia, insa nu va fi niciodata identic. Din acest motiv, pentru a gasi resorturile de care ai nevoie pentru a urca pe scara spiritualitatii, este bine sa intelegi de unde ai plecat, unde te afli in prezent si ce poti face pentru a-ti asigura un viitor cat mai echilibrat, mai luminos si mai armonios, din toate punctele de vedere.

Floarea de Lotus

Sursa foto: Flower garden photo created by wirestock – www.freepik.com

In concluzie, Karma este, pe scurt, un principiu spiritual care defineste, in alti termeni, faptul ca orice ai face, roata se va intoarce. Evolutia spirituala depinde de modul in care constientizezi datoriile karmice pe care le ai, dar si de maniera in care intelegi ca faptele tale din prezent iti pot face bine intr-un viitor mult mai indepartat decat poti cuprinde, de fapt, cu mintea. Chiar daca ideea iluminarii este vaga si abstracta, ea se refera la un singur lucru: cu fiecare viata pe care o traiesti, trebuie sa inveti noi lectii, sa repari greselile din trecut si sa dobandesti mai multa intelepciune, bazandu-te pe pace, echilibru, armonie si iubire. Reusind acest lucru, vei putea sa devii mai spiritual si sa ai o viata mai buna, nu doar la nivel fizic sau psihic, ci si in ceea ce priveste nivelurile mai abstracte ale fiintei umane. Indiferent de credinta pe care alegi sa o urmezi, trebuie sa te concentrezi pe a face bine, a fi de ajutor si a fi alaturi, atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.

Sursa foto coperta: Inner photo created by kjpargeter – www.freepik.com